A fost odată…‎

Ediţia cu numărul IXX a Diviziei C 1974 – 75, seria a-VIII-a se încheie cu o premieră fotbalistică: Unirea Tomnatic promovează în Divizia B devenind „prima echipă dintr-un sat din România în eşalonul secund al fotbalului românesc.” ( Gheorghe Popa – 110 ani de fotbal în Banat – Editura Eurostampa, Timişoara, 2010)
Contracandidata Unirii s-a dovedit a fi Metalul Oţelu Roşu echipa care, puţini ştiu, în ediţia a IX-a,1947 – 48 a Diviziei B (cu numele de Metalosport) face parte printre cele 16 competitoare ale seriei a-III-a fiind prima echipă de fotbal dintr-o comună muncitorească din România (cu puţin peste 4500 de locuitori) care joacă de la egal la egal în cel de-al doilea eşalon al ţării cu echipe care au cunoscut, s-au o vor face mai târziu, consacrarea: Ştiinţa Timişoara, CAMT, Ripensia, AMEFA Arad, Locomotiva Reşiţa…

Ce a însemnat localitatea de atunci, Ferdinand – Oţelu Roşu, în peisajul fotbalului românesc? Mulţi vor răspunde că mai nimic… Sau că a fost un foc de paie… Sau un moft…
Eu cred că a fost fotbal… Ca dovadă, şi uite că puţini dintre noi au cunoştiinţă de acest fapt, în anul 1949 echipa de juniori a Metalului ajunge în semifinalele campionatului naţional rezervat juniorilor învingând Ştiinţa Timişoara şi Flacăra Roşie Arad, pierzând în cele din urmă la Oradea, echipa care odată ajunsă în finală îşi va adjudeca meritat tricourile de campioni.

Revenind la campionatul Diviziei C 1974 -75 când Metalului i-a lipsit un singur punct pentru a accede pentru a patra oară în Divizia B trebuie spus că eşecul grupării de pe Bistra a fost catalogat la acea vreme ca tribut al neseriozităţii unor jucători. Mai precis, s-a speculat că un grup restrâns din lotul de jucători al Metalului, pentru unele avantaje materiale, s-au vândut grupării din Tomnatic.
Oare aşa să fi fost ? Sau, cine mai ştie? Nu cumva datorită neputinţei celor implicaţi în fotbalul local s-au căutat şi s-au găsit, vorba românului, o mână de ţapi ispăşitori ?

Prin cele ce s-au întâmplat am fost martorii năruirii unui ideal fotbalistic. Câţi dintre jucătorii de atunci, tineri şi talentaţi, nu şi-ar fi dorit să joace în Divizia B iar oraşul Oţelu Roşu să revină subiect şi predicat în articolele cronicarilor sportivi?
Când am hotărât să scriu despre acest episod, cum e normal, cu detaşare dar şi cu o curiozitate ieşită din comun am încercat o interpelare a celor care atunci, în mod direct sau indirect, au avut cunoştiinţă de cele întâmplate. Ca peste tot, se pare, adevărul e undeva pe la mijloc. Şi la Oţelu Roşu a existat un dar, un dacă şi mai mult ca sigur, un poate. Ce e sigur e că majoritatea celor implicaţi atunci în fotbalul local nu s-au simţit prea bine în preajmea mea şi s-au supărat foarte repede. Au invocat că „mă bag unde nu-mi fierbe oala”. Cei şapte ani de acasă mă împiedică să le pomenesc numele. Dar mi-au rămas la suflet, în partea cenuşie a acestuia, acolo unde dincolo de neîmplinire şi durere, într-un ungher bine definit, se adună şi irosirea. Aşa am găsit şi un răspuns. Un răspuns apropiat de realitate…

În concluzie cred că nu irită pe nimeni dacă spun şi cred ceea ce spun, că în campionatul Diviziei C 1974 – 75 Metalul Oţelu Roşu, ca întreg – lot de jucători, stil de joc, suporteri, organizare – a fost superioară grupării din Tomnatic, satul timişan unde întodeauna arbitrii au fost, dintr-un motiv sau altul, „trataţi împărăteşte”. La fel cum au fost „trataţi” şi o parte din conducătorii Metalului…

Reclame

Despre Adrian Gerhard

Autorul cartii: "Fotbalul la Otelu Rosu - File de istorie", carte despre istoria clubului de fotbal Metalul Otelu Rosu.
Acest articol a fost publicat în BLOG Metalul Otelu Rosu și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s