ANTRENORII METALULUI OTELU ROSU‎

RUDOLF COTORMAN

La 22 ianuarie 1911 se naşte la Timişoara Rudolf Cotorman cel care avea să fie ‎poreclit în lumea fotbalului „fachirul”.‎
Cu toată interdicţia celor doi părinţi care încercau în acest fel să-l protejeze ‎de accidente joacă fotbal de la vârsta de la unsprezece ani la echipa Fortuna: mai ‎întâi la juniori şi mai apoi la echipa mare care activa în acea vreme în campionatul ‎districtual Timişoara.‎
După patru clase gimnaziale, la cincisprezece ani, devine ucenic la un garaj ‎auto unde optează pentru meseria de strungar. Un an mai târziu este angajat ca ‎‎„lucrător calfă” dar îşi va părăsi locul de muncă deoarece patronul nu-i va îngădui ‎să fie fotbalist.‎
De la Fortuna joacă un sezon pentru Chinezul Timişoara, antrenorul ‎Schambre preferându-l pe postul de half-centru (mijlocaş central). În cele din urmă, ‎deşi este ofertat de C.A.O. Oradea semnează pentru Ripensia. Conform calificării ‎sale este angajat ca strungar la Uzina de tramvaie. La Ripensia va juca până în anul ‎‎1945.

A îmbrăcat de patru ori tricoul de campion naţional şi de două ori a câştigat ‎Cupa României. Înainte de a lua hotărârea să renunţe la cariera de jucător joacă o ‎ediţie de campionat (1945 -46) în Divizia B la CFR Timişoara, echipă care la ‎sfârşitul sezonului va promova în Divizia A.‎
A jucat de 9 ori în echipa naţională participând la ediţia din 1934 a ‎Campionatului Mondial din Italia.‎

<< 1934 – Triest, Italia
Halfii naţionalei: Deheleanu, Cotorman şi Marowetz

După ce s-a retras ca jucător se dedică meseriei de antrenor cu pasiune şi pricepere. Antrenează CFR Craiova (1946), CFR Timişoara (1946 – 47), Romitex Timişoara    ( 1948 – 53), Corvinul Hunedoara (1953) pe care o promovează în Divizia A, Metalul Cugir ( 1954 -56) promovată în Divizia B şi în două rânduri Metalul Oţelu Roşu: 1956 – 57 şi 1963 -67.

<< 25.05. 1936
Cotorman respinge o minge ce se îndreaptă spre poartă
O.N.E.F.  Rapid – Ripensia  6 – 5

 

Odată ce a venit la Oţelu Roşu Rudolf Cotorman, cu experienţa dobândită deopotrivă ca jucător şi antrenor, schimbă într-o mare măsură sistemul de joc al grupării de pe Bistra. Marele său merit este de a fi construit echipa care în 1959, într-o serie grea, a promovat în Divizia B stilul de joc adoptat fiind, fără dar şi poate, al Ripensiei din deceniul trei.

„Ripensia avea întodeauna un joc ofensiv, indiferent dacă evolua acasă sau pe teren străin. Jucătorii ştiau că frumuseţea fotbalului constă în a marca goluri, cât mai multe goluri.” (Cristofor Cristi Alexiu – RIPENSIA Nostalgii fotbalistice, Editura Helicon, Timişoara, 1992).

Pierderea la mijlocul terenului a lui Lereter (transferat la Ştiinţa Timişoara) este compensată de revenirea de la Arad a lui Birău Vichentie. În acest fel, cum se spune în fotbal, mijlocul terenului a fost asigurat. Incontestabil talentul şi experienţa lui Birău se împleteşte benefic cu incisivitatea celor două extreme, Titel şi Hamus, adevărate motoare ale echipei

Acest stil impus de Cotorman se potriveşte ca o mănuşă jucătorilor metalurgişti. El va fi continuat după 1971 cu o altă generaţie de jucători: Florei şi Ruja în centrul apărării, Grigore, Birău Emilian şi Becheru  la mijloc şi nu în ultimul rând extremele Fieraru şi Ienea, de-a dreptul fermecătoare prin explozia de viteză, dribling şi şut la poarta adversă.

Revenind la Cotorman se pot spune multe. Titel Anton (1933 – 2008)  un exemplu de nobleţe şi modestie, l-a cunoscut îndeajuns de bine pentru a-l considera cel mai bun antrenor din toată istoria grupării metalurgiste. Şi fără a şti ce se întâmplă, cu puţin timp înainte de a se stinge, m-a lăsat să înţeleg că deşi frumos fotbalul, pe lângă dependenţă, naşte „boală”. Acolo unde e suflet şi dorinţă, printre picăturile bucuriei, inima cedează.

Într-un început de august 1983 inima lui Rudolf Cotorman a încetat să mai bată. A fost înmormântat la Timişoara în cimitirul din Calea Şagului pe ultimul drum fiind însoţit de foşti coechipieri şi admiratori.

Reclame

Despre Adrian Gerhard

Autorul cartii: "Fotbalul la Otelu Rosu - File de istorie", carte despre istoria clubului de fotbal Metalul Otelu Rosu.
Acest articol a fost publicat în BLOG Metalul Otelu Rosu și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s