Gânduri pentru o carte 2 – Metalul Bocşa

=  GÂNDURI PENTRU O CARTE  2  =
METALUL BOCŞA
(recurs la amintire)

În anul 1928 Ştefan  Volovăţ, un inimos împătimit al jocului cu mingea, după ce găseşte un sprijin moral de nădejde în persoana inginerului Csenke Tamaş apelează împreună cu acesta la conducerea sportivă a U.D.R. – ului pentru înfiinţarea şi la Bocşa, după modelul altor localităţi bănăţene, a unei asociaţii sportive unde să se practice fotbalul. Drept urmare iniţiativa celor doi pionieri legaţi sufleteşte de fotbalul bocşan prinde contur: U.D.R. – ul acordă echipament sub formă de împrumut, prima denumire a asociaţiei „Unirea Sportivă” lăsând să se înţeleagă că pentru o perioadă de timp gruparea bocşană a fost foarte apropiată clubului reşiţean.

Primul teren de fotbal este inaugurat la 1 iunie 1928 ( terenul „Resul” din faţa gării) unde în faţa a numai 15 spectatori noua echipă, după şase săptămâni de antrenamente, învinge echipa din Doman cu scorul de 2 – 1. Primii jucători antrenaţi de Ross Carol au fost: Novac, Demetrovici, Joch, Ladoczky, Pap, Trupez, Florea, Birdac, Katona, Arjoca, Cacherda şi alţii…

Ca peste tot în Banat şi la Bocşa fotbalul captează atenţia celor tineri. Aminirile de neuitat ale celor vârstnici sunt o dovadă de netăgăduit a vremurilor de atunci când dorinţa de a juca fotbal aduna zi de zi în locul numit „Croave” între 60 şi 80 de copii dispuşi să-şi măsoare forţele şi talentul cu încleştare şi pasiune. În acest fel, odată cu trecerea timpului, cu un nucleu bine închegat echipa bocşană câştigă în anul 1940 campionatul districtual – zona Reşiţa – cu următoarea echipă: Regep, Bojincă M., Ladoczky, Peptenaru, Kilanovici, Băleanu, Birdac, Cişmaş, Novac, Bojincă C., Loga, conduşi de pe bancă de antrenorul  Khialnuvici.

Peste numai un an, în 1941, participă în campionatul districtual Timişoara alături de echipe cu tradiţie în fotbalul românesc: Chinezul, Banatul, Progresul, Juventus, Patria… Lotul se întăreşte cu jucătorii veniţi de la Reşiţa: Floruţ, Keller, Luches, Lucaci dar şi cu tineri proveniţi din propria pepinieră: Loga, Munteanu, Brezdan, Brum şi alţii.

După terminarea celui de-al doilea război mondial, mai precis în septembrie 1946, începe Divizia C (12 serii). În seria a  5-a întâlnim două echipe din Bocşa: Bocşa Montană, locul 7 (22 de partide, 10 victorii, 2 egaluri, 10 înfrângeri, golaveraj 54 – 44, 22 de puncte) şi Bocşa Română, locul 10 (7 victorii, 3 egaluri, 12 înfrângeri, golaveraj 40 – 52, 17 puncte)… În toamna anului următor Divizia C este din nou desfiinţată.

Un moment de cotitură pentru fotbalul bocşan este reprezentat de meciurile de baraj disputate de echipa Izvorul ( noua denumire a echipei din Bocşa Montană) în perioada 1948 – 49 pentru accederea în eşalonul doi al fotbalului românesc, Divizia B.

C.S. Anina – Izvorul        0 – 3

Izvorul – C.S. Anina        3 – 0

C.S. Caracal – Izvorul        1 – 5

Izvorul – C.S. Caracal        6 – 2

Râmnicu Vâlcea  – Izvorul        3 – 4

Izvorul – Râmnicu Vâlcea   2 – 1

în semifinală

Izvorul – C.F.R. Craiova   2 – 1

C.F.R. Craiova – Izvorul        3 – 0

Lotul de bază al echipei Izvorul Bocşa Montană din această frumoasă perioadă a fost următorul: Jeba, Popovici, Moraru, Wesely, Florei, Gruin, Bundy Iosif   (antrenor – jucător), Belea, Sandu Ilie, Arnold şi Mamut…

Mulţumesc domnului Hanco Wilhelm  (jucător şi antrenor la Metalul Bocşa) pentru ajutorul ce mi l-a acordat în redactarea acestor rânduri.

Reclame

Despre Adrian Gerhard

Autorul cartii: "Fotbalul la Otelu Rosu - File de istorie", carte despre istoria clubului de fotbal Metalul Otelu Rosu.
Acest articol a fost publicat în BLOG Metalul Otelu Rosu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s